Škoda Citigo

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Škoda Citigo

Škoda Citigo 1.0 Ambition του 2012 στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας
Σύνοψη
Κατασκευαστής Škoda Auto
Μητρική εταιρεία Όμιλος Volkswagen
ΠαραγωγήΟκτώβριος 2011 — Αύγουστος 2020
ΣυναρμολόγησηΜπρατισλάβα, Σλοβακία
ΣχεδιαστήςJozef Kabaň
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΑυτοκίνητο πόλης
Αμάξωμα3-πορτο hatchback
5-πορτο hatchback
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, εμπρόσθια κίνηση
ΠλατφόρμαVolkswagen Group MQB platform
Σχετική εξέλιξηVolkswagen up!
SEAT Mii
Σύστημα κίνησης
ΚινητήραςΒενζίνη:
1.0 λίτρο 3-κύλινδρος σε σειρά (I3) 12-βάλβιδος
Ηλεκτροκινητήρας
Μετάδοση5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο
5-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ASG
Κιβώτιο 1 ταχύτητας στο ηλεκτροκίνητο
Χωρητικότητα καυσίμου35 λίτρα
Διαστάσεις
Μεταξόνιο2.420 χιλιοστά
Μήκος3.563 χιλιοστά
Πλάτος1.641 χιλιοστά
Ύψος1.478 χιλιοστά
Κενό Βάρος929 - 1.031 κιλά

To Škoda Citigo ήταν ένα αυτοκίνητο πόλης της κατηγορίας Α, που παρήχθη από την τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία Škoda Auto, από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2019, ενώ στη συνέχεια κατασκευάστηκε μια ηλεκτροκίνητη εκδοχή του από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2020. Το μοντέλο κυκλοφόρησε πρώτα στην Τσεχία, ενώ το καλοκαίρι του 2012 κυκλοφόρησε στις άλλες χώρες της Ευρώπης, στη Ρωσία, στις αγορές της Ασίας και στη Νέα Ζηλανδία.

Μετά τη διακοπή και της ηλεκτρικής έκδοσης, η εταιρεία αποφάσισε να καταργήσει το Citigo και επίσημα πλέον, καθώς η τσεχική μάρκα επικεντρώνει τις προσπάθειές της σε μεγαλύτερα μοντέλα και στην ηλεκτροποίηση της παλέτας της άλλων μοντέλων της. Μάλιστα στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 ο επικεφαλής πωλήσεων και μάρκετινγκ της Škoda Auto, Alain Favey, δήλωσε σχετικά ότι δεν θα υπάρξει αντικατάσταση του Citigo και ότι δεν έχουν καμία πρόθεση για ένα αυτοκίνητο αυτού του μεγέθους στο μέλλον.

Εμπορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρουσίαση του 5-πορτου Škoda Citigo στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο του 2012.

Σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε ως ο πρώτος εκπρόσωπος της εταιρείας στην κατηγορία Α, καθώς το Škoda Fabia ανήκει στην κάπως μεγαλύτερη κατηγορία Β (supermini). Τους πρώτους λίγους μήνες, το Citigo κατασκευαζόταν μόνο σε 3-πορτη hatchback εκδοχή αμαξώματος και μάλιστα έγινε το πρώτο 3-πορτο μοντέλο στη νεότερη ιστορία της Škoda, μετά τη διακοπή της παραγωγής Škoda Rapid τον Αύγουστο του 1990. Στις 6 Μαρτίου 2012, στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, παρουσιάστηκε και η 5-πορτη hatchback εκδοχή, συμπληρώνοντας έτσι την παλέτα των τύπων αμαξώματος. Ο χώρος αποσκευών του Citigo είναι 251 λίτρα, ενώ μπορεί να φτάσει έως και 951 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Παρά τις μικρές διαστάσεις του μοντέλου, ο αεροδυναμικός συντελεστής Cd είναι 0,33 - νούμερο καλό για την κατηγορία του.

Η μαζική παραγωγή του, ξεκίνησε στις 13 Οκτωβρίου 2011,[1] ενώ κυκλοφόρησε πρώτα στην Τσεχία, μέσα στον Δεκέμβριο του 2011. Στα άλλα κράτη της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2012, με την 3-πορτη και την 5-πορτη εκδοχή, κατά συνέπεια, να εισάγονται ταυτόχρονα.

Συγγενικά μοντέλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα πλαίσια της πολιτικής του Ομίλου Volkswagen, στον οποίο η μάρκα εντάχθηκε το 1991, το Citigo μοιράστηκε την ίδια πλατφόρμα Volkswagen Group MQB platform, με τα Volkswagen up! και SEAT Mii. Τα τρία αυτά μοντέλα, εξελίχθηκαν από κοινού, ως το πρότζεκτ «Νέα Μικρή Οικογένεια» (New Small Family / NSF) και είναι ουσιαστικά ίδια τεχνολογικώς, εκτός από κάποιες διαφορές στην εξωτερική εμφάνιση και σε δευτερεύοντα στοιχεία εξοπλισμού. Κατασκευάζονταν σε κοινές εγκαταστάσεις, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Και τα 3 αυτά μοντέλα, είναι τα πρώτα στην κατηγορία Α που προσέφεραν Σύστημα Αυτόματου Φρεναρίσματος, το οποίο ειδικότερα από την Škoda ονομάζεται City Safe Drive. Ενεργοποιείται αυτόματα σε ταχύτητες κάτω των 30 km/h, όταν ένας αισθητήρας λέιζερ αναγνωρίζει κίνδυνο πρόσκρουσης, οπότε το σύστημα ενεργοποιεί από μόνο του τα φρένα.

Κινητήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ταμπλό ενός Škoda Citigo 1.0 του 2012.
Δεξιοτίμονο Škoda Citigo του 2013 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αρχικά, το μοντέλο προσφερόταν με έναν βενζινοκινητήρα, με επιλογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές ιπποδυνάμεις. Και οι 2 εκδόσεις μπορούν να παραγγελθούν με την τεχνολογία «Green Tec», που εκπέμπει 95 με 98 gr CO2 το χιλιόμετρο, αναλόγως με την ισχύ του κινητήρα. Στις αρχές του 2013, προστέθηκε μια έκδοση ικανή να καταναλώνει και φυσικό αέριο (CNG) και η οποία εκπέμπει μόλις 79 gr CO2 το χιλιόμετρο.