Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φεραχσάντ Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μουχτερεμέ Χατούν)
Φεραχσάντ Χατούν
فرح الصدر خاتون
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Το Βαγιαζήτ Τζαμί όπου είναι θαμμένη η Φεραχσάντ Χατούν
Γέννηση1460
Θάνατος1530 (70 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΒαγιαζίτ Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΒαγιαζίτ Β΄
ΕπίγονοιΗγεμόνας Μεχμέτ ?
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΜεχμέτ Σαντζάκ Μπέης
ΘρησκείαΙσλαμισμός
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μουχτερεμέ Φεραχσάντ Χατούν (Οθ. Τούρκικα:فرح الصدر خاتون) (Τούρκικα: Muhtereme Ferahşad Hatun, 1460 - 1530) ήταν η ένατη σύζυγος του σουλτάνου Βαγιαζίτ Β΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Muhtereme Ferāh-Şâd Hatun Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Το μνημείο της Φεραχσάντ Χατούν

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φεραχσάντ Χατούν γεννήθηκε το 1460 και ήταν κόρη του Μεχμέτ Σαντζάκ Μπέη. Υπάρχουν εικασίες ότι η Φεραχσάντ και η Μουχτερεμέ Χατούν μια άλλη σύζυγος του Βαγιαζίτ ήταν το ίδιο πρόσωπο. Πιστεύεται ότι αν η Φεραχσάντ και η Μουχτερεμέ ήταν δυο διαφορετικά πρόσωπα, ο ηγεμόνας Μεχμέτ ήταν γιος της Φεραχσάντ και όχι της Μουχτερεμέ. Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η Μουχτερεμέ ήταν η πραγματική μητέρα του Μεχμέτ.[2]

Μετά τον θάνατο του Βαγιαζίτ, η Φεραχσάντ έζησε μια ήρεμη ζωή μέσα στο παλάτι. Ασχολήθηκε πολύ με τις φιλανθρωπίες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούσε ένα ίδρυμα για τους φτωχούς στην Σηλυβρία (σημερινό Σιλιβρί) της Κωνσταντινούπολης. Η Φεραχσάντ πέθανε το 1530 σε ηλικία 70 ετών στην Κωνσταντινούπολη και είναι θαμμένη στο Βαγιαζίτ Τζαμί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Rise of the Turks and the Ottoman Empire Αρχειοθετήθηκε 2012-06-28 στο Wayback Machine. Retrieved on 2007-09-16
  2. «Biography of Muhtereme Hatun in Turkish». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2017. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ferahşad Hatun της Τσεχικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).